9 02 2021

Видове стъкла за душ кабина и параван

Душ кабини и паравани за баня от стъкло - видове стъкло

Ако сте решили да поръчате душ кабина, но не сте сигурни какво стъкло да изберете в тази статия ще разгледаме различните опции и техните предимства и недостатъци.

Ако се опитвате да създадете баня, която да се чувства лека, светла и модерна със стъклена душ кабина, разделяща мокрото пространство от мивката и тоалетната, то изборът на стъкло може да окаже голямо влияние върху крайния резултат. Чисто прозрачно стъкло с леки принт елементи в някой край могат да създадат усещане за простор и елегантност. Ако пък искате да сте напълно необезпокоявани докато се къпете, можете да помислите за матирано, принтирано или релефно стъкло.

От гледна точка на дебелина ние препоръчкваме най-често 8мм закалено стъкло като по-рядко се налага и използването на 10мм закалено стъкло в случай на твърде големи стъкла.

Всеки тип стъкло има своите уникални предимства, така че е важно да се запознаете с различните опции, за да можете да изберете това, което най-много би подхождало на Вашата баня. Най-основно има 3 вида стъкло, от което да избирате – прозрачно, ултра прозрачно и цветно. А след това вече може да се избират различни дизайни – чрез матиране, принтиране или чрез ръчно напревен релеф.

1. Прозрачно стъкло

Стандартното прозрачно стъкло е добър избор, ако искате да увеличите максимално количеството светлина във Вашата баня. Може да помогне на малките стаи да изглеждат по-големи и е лесно да се поддържат чисти. Отделно, може да изберете самопочистващо се стъкло, така че капките да се стичат без да оставят следи, които да се налага да чистите след време. 

Стъклена душ кабина

2. Стъкло с ниско желязо – ултра прозрачно стъкло

Повечето прозрачни стъкла имат леко зеленикав отенък, причинен от железни частици. Сега обаче заводите за стъкло предлагат и такова, което е с намалено съдържание на желязо, създавайки стъкло, което е напълно прозрачно и не зеленее. Ултра прозрачното стъкло се произвежда от силициев диоксид и е популярно за витрини, врати, душ кабини, маси и др. То създава модерно усещане, когато се използва за душ паравани и изглежда добре в комбинация със смели цветове. Това е стъклото, което използваме и когато принтираме с керамични бои, тъй като не променя цветовете на изображението.

Ултра прозрачно стъкло с принт за душкабина

3. Цветно стъкло

Изборът на цветно стъкло е отличен начин да направите душ кабината да бъде в унисон с цветовете на бяната Ви. Докато зелените и сините се вписват добре с естествени, морски теми, тонирано стъкло в сиво или бронз, може да изглежда страхотно в модерните бани, въпреки че има риск да накара малките стаи да се чувстват по-тъмни.

Ако сте готови да инвестирате в нов стъклен душ параван или кабина, трябва да изберете правилния тип стъкло. Ако е важно банята Ви да се чувства светла и просторна, помислете за прозрачно стъкло или стъкло с ниско съдържание на желязо. Ако искате полупрозрачен ефект, трябва да изберете матирано или принтирано стъкло, а за нещо изключително уникално помислете за инвестиция в релефно стъкло.

Стъклен параван бронзе

Дизайн

Много често клиентите искат не просто гладко прозрачно стъкло, а различни дизайни, които могат да бъдат постигнати чрез различни обработки на стъклото.

1. Матирано стъкло

Матираното стъкло има полупрозрачно покритие, което позволява на светлината да премине, но не е напълно прозрачно и не може да се видят чисти фигури зад него. То често се създава с помощта на процес, наречен киселинно измиване. Важно е да се отбележи, че освен химически матираното стъкло е възможно да се постигне матиран ефект и чрез механичен мат. Предимството на този метод е, че може да се матират различни дизайни, докато другата част от стъклото остава непрозрачна. Матираното стъкло е най-малко препоръчително за баня, тъй като сравнително трудно се почиства и поддържа.

Матова графика върху стъклен параван

2. Принтирано стъкло

Керамичният принт върху стъкло е чудесен начин да внесете индивидуалност без компромиси по отношение на поддръжка или издръжливост. За разлика от всеки друг принт върху стъкло, керамичният печат след закаляване на приблизително 650 градуса, остава вечно в стъклото и може да бъде използван за бани, да бъде почистван с всякакви препарати и т.н. Освен че е хигиеничен вариант, то предоставя възможност за принтиране само на детайли, на фигури или на пълноцветни изображения като това предоставя възможност за проект направен индивидуално за Вашата баня. Проектът може да включва елементи от интериора на банята или изображения и графики от www.shutterstock.com

принт стъкло за баня

3. Ръчно създаден релеф върху стъкло

Релефното стъкло е един от най-елегантните начини да направите Вашата баня наистина уникална. Релефът се създава специално за Вас и може да бъде съобразен с интериора на банята и да включва различни елементи. Друга опция са специално създадените ни шаблони –с морски мотиви (вълни, миди, риби и др.) и с градски мотиви. Релефното стъкло е полупрозрачно, което означава, че пропуска много светлина, но също така позволява фигурата зад стъклото да се вижда единствено като силует. Релефът върху стъкло може да се усети, когато прекарате пръсти по стъклото. Освен това релефното стъкло помага да се скрият ивици и пръстови отпечатъци, като поддържа Вашата баня да изглежда винаги перфектна. Душ кабини с релефно стъкло можете да разгледате на https://www.colorglass.bg/bg_BG/katalog-na-proekti/unikalni-dysh-kabini-ot-stuklo-s-relef-po-poruchka-29.html

затопено закалено стъкло за баня

Като най-индивидуален вариант можем да предложим релефно стъкло, създадено по проект за Вас, което освен релеф, може да бъде и принтирано с керамични бои. Трябва да направим уточнение, че това се изпълнява по проект на художник, който работи с Вас и след одобрение на проекта се пристъпва към изработка. Това е изключително елегантен и модерен вариант, включващ арт елементи, които поставят акцент в банята.

Някои от изпълнените вече душ-кабини можете да видите на https://www.colorglass.bg/bg_BG/katalog-na-proekti/stukleni-dysh-kabini-po-poruchka-8.html