PDF file 16 04 2021

Душ кабини от стъкло

Различни конфигурации за душ кабини и различни видове отваряемост - врати, плъзгания, хармоника

Когато стигнете до етап на разделяне на мокрото помещение (душ зоната от всичко останало), имате най-общо казано две опции – едната е със стандартна готова за вграждане душ кабина с корито, конструкция и стъкла (може да се закупи от всеки по-голям строителен магазин), а другата опция е да поръчате душ кабина по поръчка – с размери, които пасват на разположението на Вашата баня, с опции за отваряемост или само параван, избор на стъкла, принтове и всякакви други персонализации (в предишна статия разгледахме различните видове стъкло за душ кабини https://www.colorglass.bg/bg_BG/novini/vidove-stukla-za-dysh-kabina-i-paravan-d131.html). Като производител с повече от 25 години опит, ние се занимаваме единствено и само с индивидуални проекти. Затова за да направим изборът по-лесен и да изброим част от факторите, които трябва да вземете предвид, тук ще представим основните варианти за преграждане на мократа зона в банята. 

1. Стъклен параван с клипсове

Параванът представлява фиксирано неотваряемо стъкло, най-често захванато за стената, в близост до душа. В този вариант се вижда, че захватът е чрез така наречените клипсове – малки защипващи елементи, които се укрепват в стена, под и/или таван. Макар и огромна част от поръчките ни да са със стъклени паравани, захванати за стената, имаме и такива, които се закрепват за пода и тавана само.

 Статичен стъклен параван на клипсове

2. Стъклен параван в алуминиев профил

Другият основен начин за захващане на стъклото към стената, пода и/или тавана е чрез алуминиев профил. Както се вижда на схематичното изображение профилът замества клипсовете. И в двата варианта най-често използваме и укрепваща щанга, захваната или успоредно на стъклото, или на 45 градуса, или към тавана. Макар и да не е задължителна, често клиентите се притесняват, ако стъклото не е напълно стабилно, затова я препоръчваме.

Стъклен параван с профил

Освен статични стъкла преграждането на банята може да стане по-ефикасно чрез напълно затваряне на душ зоната от останалата част от помещението. В зависимост от особеностите затварянето може да бъде ъглово или право. Като за всяка от опциите има различни варианти на отваряемост – плъзгане, хармоника или летяща врата. Ще разгледаме едни от най-основните варианти на душ кабини от стъкло. Да започнем с ъгловите душ кабини от стъкло.

3. Ъглова душ кабина с две врати

Често частта, която трябва да бъде преградена, е само един ъгъл от цялата баня. Затова има различни опции за преграждането й. Една от по-нестандартните опции е чрез две статични стъкла и две врати към тях. По този начин ъгълът, който се образува от стъклата, може да се използва като душ кабина или просто да се отвори към останалата част от банята.

Ъглова душ кабина с две врати

4. Ъглова душ кабина с врата тип хармоника

Разбира се по-стандартният начин на затваряне на ъгъл, който искате да се отваря изцяло, когато не използвате душ кабината, е чрез т.нар. хармоника. При отваряне тип хармоника двете стъкла се сгъват към стената и осигуряват напълно отваряне на пространството, когато душ кабината не се използва. А когато душът се използва, цялата душ зона е напълно затворена от стъклените врати. Този тип отваряемост е приложима както за ъглови, така и за прави душ кабини.

Ъглова душ кабина с врата тип хармоника

5. Ъглова душ кабина

Стъклената душ кабина, затваряща единият ъгъл на помещението, и една отваряема врата, е може би един от най-често срещаните варианти за преграждане със стъкло. В зависимост от размера на душ кабината вратата може да е захваната директно към стената или да се монтира едно фиксирано стъкло, на което да се сложат панти и да се захване вратата. Отново изцяло в зависимост от размерите на стъклата може да се поставят укрепващи щанги успоредно или перпендикулярно на стъклата за по-голяма стабилност.

Стъклена ъглова душ кабина с фикс и врата

6. Душ кабина с врата на 135 градуса

Един частен случай на ъгловите душ кабини е, когато вратата на душ кабината е поставена под 135 градуса, вместо на 90 градуса. По този начин кабината добива повече обем и просторност при къпане.

Ъглова душ кабина с врата на 135 градуса

Следващият общ раздел случаи, които ще разгледаме, са прави стъклени душ кабини с различни видове отваряемост.

7. Права душ кабина с врата тип хармоника

Един от начините да затворите мократа зона в банята без да се отказвате от това пространство, когато душът не се използва, е с врата тип хаморника.  Това е едно елегантно решение, което от гледна точка на пространство има някои сериозни плюсове пред нормалните  врати и пред плъзгащите се врати.

Врата тип Хармоника

8.Единична стъклена врата за душ кабина

Използването на единична стъклена врата за душ кабина е едно много добро и просто решение, но както и повечето други видове затваряне, е много зависимо от особеностите на помещението. Все пак сме имали не малко такива поръчки, затова го предлагаме като опция.

Стъклена врата за душ кабина

9. Права душ кабина със статично стъкло и врата

Това е може би най-често срещаната опция за затваряне на мокрото помещение – чрез статично стъкло и врата към него като вратата може да е захванато с панти стена-стъкло (когато се захваща към стената) или с панти стъкло-стъкло (когато се захваща за статичното стъкло).

 

10. Права/ъглова душ кабина с плъзгаща врата

Плъзгащите стъклени врати за прави и ъглови душ кабини са изключително практични от гледна точка на пространство особено за по-малки бани, тъй като при плъзгането не се налага да разполагате с пространстото пред/зад вратата, за да я отворите.  

Стъклена врата на плъзгане за душ кабина