15 11 2021

Самопочистващо се стъкло за душ кабини и бани

Самопочистващо се стъкло за баня и душ кабини

Така нареченото самопочистващо се стъкло е стъкло, върху което по време на производството е нанесен невидим слой пиролитично покритие от едната страна. Неговата цел е да защити повърхността на стъклото и драстично да забави процеса на стареене (корозия) на стъклото, който се случва непрекъснато при контакт с вода и в резултат с времето се получава леко белеене/мъглявина на стъклото, което често може да се види върху повърхността на стъклата на душ кабините. За разлика от продуктите, които се нанасят след като стъклото е вече произведено, стъклото, което ние предлагаме е с фабрично нанесен пиролитичен слой, което означава, че издържа във времето и не се налага да го мажете допълнително с каквото и да е.

Знаете ли, че тъй като една от основните суровини, от които се произвежда стъклото е пясък, то съдържа натрий в големи количества. Именно натрият взаимодейства с водата и предизвиква корозиране на повърхността на стъклото, което се изразява в мъглявина/белеене. Предпазвайки страната на стъклото, която е към душа, пиролитичното покритие намалява корозията на стъклото и съотвеното натрупването на мръсни частици и белеене.

Добрата новина е, че не се налага никакво допълнително третиране на повърхността на стъклото, за да поддържате самопочистващото се покритие на стъклото. Все пак е важно да отбележим, че колкото и добре „полирана” да е едната страна на стъклото, за да не задържа частици и да не белее с времето, все пак изисква стандарно почистване макар и на много по-дълъг период от време. Почистването е както на нормално стъкло със същите препарати (разбира се които не съдържат абразивни частици).

Как е тествано „самопочистващото стъкло за бани”?

Тестването се извършва в климатична стая, която в рамките на 14 дни поддържа нива на влага от 98% и температури, вариращи между 25 и 45 градуса на всеки половин час и от 45 то 55 градуса за един час. Този цикъл се повтаря 11 пъти в рамките на 24 часа.

Освен всичко останало, говорейки за душ кабини, ние сме една от малкото фирми на пазара, които могат да Ви предложат принт стъкло за душ кабина с гаранция на боите и цветовете. Тъй като използваме единствено керамичен принт, той следва да се изпече на над 600 градуса със закаляване на стъклото, като така се гарантира неговата издръжливост във времето (за разлика от всички останали технологии за принт върху стъкло).  Повече за керамичния принт можете да прочетете тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D1%87%D0%B5%D0%BD_%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%82_%D0%B2%D1%8A%D1%80%D1%85%D1%83_%D1%81%D1%82%D1%8A%D0%BA%D0%BB%D0%BE

Повече за самопочистващото се стъкло на AGC можете да прочетете тук: https://www.agc-yourglass.com/en-UK/brands/luxclear-protect както и на видеото, показващо корозирането на стъклото тук: https://www.youtube.com/watch?v=5w4DkgE6ILg