22 01 2021

Парапети от стъкло - какво трябва да знаете

Избор на стъклени парапети - захвати, стъкла, акценти и цени

Искате да си изберете стъклен парапет? Ето няколко неща, които трябва да знаете преди да започнете Вашия проект.

Стъклото е сред най-предпочитаните материали, използвани за модерните парапети и е напрактика съвременната алтернатива на дървени и метални парапети.

Стъклените парапети могат да придадат страхотно визуално въздействие, да добавят чувство за простор в помещението и да уловят повече светлина. Добавят лукс и стойност към дома, а когато са избрани и монтирани правилно са изключително безопасни и функционални.

 

Тук ще разгледаме четирите основни неща, които трябва да бъдат съобразени, когато избирате стъклен парапет за дома, офиса или обществена сграда.

1. Има различни системи за захващане на парапетите.

Има най-различни системи за монтаж на стъклени парапети. Разгледайте различни парапети и вижте как различните захвати се връзват с цялостната концепция, стил и усещане на помещението. Имайте предвид, че обковът, който ще се ползва определя здравината на захвата и до голяма степен цената на крайният продукт.

Тук ще разгледаме най-основните 3 категории за захващане на стъклените парапети:

1.1. Подов профил за захващане на стъклото - Това е една от най-изчистените линии, които се предлагат, тъй като профилът е единствено в долния край на стъклото, а може да бъде и вкопан, ако се предвиди при проектирането на стъклените парапети. Така напрактика може да не се вижда изобщо обковът и визуално само стъклото да е видимо. 

Подов захват за стъклен парапет

1.2.  Точков захват – точковите захвати представляват пулове, които минават през стъклото и го стягат странично. Стъклото се дупчи предварително, а  след това, за да бъде безопасно се закалява и/или ламинира. Това е още един много минималистичен вариант от гледна точка на видими захвати. Друго предимство на точковите захвати е възможността да бъдат използвани и за огънати стъклени парапети. Точков захват за стъклен парапет

1.3. Страничен захват – Клипсовете за стъкло са трета опция за укрепване на стъклени парапети. Това решение е удобно, когато стъклото трябва да бъде захванато към странични колонки. Страничен захват за стъклен парапет

 

2. Има различни видове обезопасяване на стъклото

При всички положения за направата на стъклен парапет е важно да се уверите, че се използва безопасно стъкло – закалено стъкло и/или ламинирано стъкло. Особеностите на проекта понякога задължават използването на закалено стъкло, а друг път е възможно да бъде само ламинирано. При всички положения това е важен елемент, който трябва да бъде обсъден от гледна точка на изисквания, технически възможности и избор на обков за парапетите.

Закаленото стъкло предлага сигурност, тъй като е значително по-здраво от незакалено стъкло, а при счупване се разпада на малки парченца, което го прави безопасно за Вас.

Ламинираното стъкло се състои от два пласта стъкло, които при температура и вакуум се слепват и също повишават здравината на крайния продукт. А в случай на счупване едното стъкло остава да държи счупеното, така че да не се порежете и да не се разпадне.

3. Има различни начини за персонализация - принт, мат по шаблон, арт

Освен захватите на стъклото и изборът на стъкло, можете да изберете дали искате принтирани елементи през целия парапет, инициали или лого на фирма върху част от стъклата или върху всички тях, както и различни артистични елементи. Възможностите са наистина необятни, ако решите да направите нещо по-разчупено и не залагате на чисто прозрачна визия. 

4. Бюджет

Стъклото никога не е било най-евтиното решение на пазара, колкото и да се стандартизират продуктите, за да се намали цялостната произвоствена цена. Но огромното предимство на стъклото е не само неговата визия, но и ниските разходи за поддръжка и дългия живот на материала. Разбира се, цената на стъклените парапети зависи от конфигурацията на стъклото и от изборът на обков (захват). Едни от факторите, които определят цената на стъклото са дали е плоско или огънато, принтирано или не, единично (закалено) или ламинирано (двойно или тройно), с дебелини вариращи между 6мм, 8мм, 10мм и 12мм, дали се налагат отвори (за точковите захвати например), допълнително полиране и др. Отделно, цената на обкова може да варира в зависимост от различните системи, производители и т.н. Затова е важно да проучите различните възможности за Вашия конкретен проект като започнете от захватите, да се посъветвате с професионалист по отношение на конфигурацията на стъклото и накрая да уточните дали бихте искали да включите принтирани или други артистични елементи върху стъклото.

Една малка част от изпълнените вътрешни парапети можете да видите на: https://www.colorglass.bg/bg_BG/katalog-na-proekti/vutreshni-stukleni-parapeti-129.html , а на външни парапети на: https://www.colorglass.bg/bg_BG/katalog-na-proekti/vunshni-stukleni-parapeti-10.html