21 05 2021

Как да изберем интериорна стъклена врата?

Стъклени врати по поръчка - с различни видове отваряемости (стъклени врати с подов автомат, стъклени врати на плъзгане, врати тип хармоника и др.) и различни дизайнерски решения (принт стъкло, фюзинг, ламинирано стъкло и др.)

Стъклените врати са един от начините да придадете съвсем различен дизайн на всяко едно помещение. За разлика от другите материали, стъклените врати могат да пропускат светлината и да дават усещане за простор. Освен това, едно от основните премиства на стъклото е, че поради изключително гладката си структура е лесно за почистване и издържа без да има следи от стареене с години. Друго предимство е, че при ламинираните стъкла има значителна звукоизолация, а може и да бъде с различни принтове от двете страни, така че да се съобразите с дизайна на две различни помещения.

Видове отваряемост на стъклени врати

Има три най-основни вида отваряемости на стъклените врати, а именно – летяща стъклена врата, стъклена врата на плъзгане и врата с отваряемост тип хармоника. Различните отваряемости имат различни предимства и съответно имат своите недостатъци, затова е важно да изберете подходящата врата за Вашето помещение.

1. Летяща стъклена врата

Това, разбира се, е най-често срещания вид врата – както за стъклени врати, така и за алуминиеви, дървени и т.н. Недостатъкът на този тип отваряне е, че за малки помещения трябва да се има предвид пространството за отваряне/затваряне, но от друга страна за по-големи помещения са един от най-редпочитаните избори. Обковът за стъклени врати с такъв тип отваряемост варира, но двата най-основни типа са с т.нар. подов автомат (както е на много магазини, банки и др.) или с панти към стена или към друго стъкло.

Стъклена врата в каса

2. Плъзгаща стъклена врата

Най-голямото предимство на плъзгащите врати е спестяването на място за отваряне. Именно затова са все по-предпочитани както за врати на душ-кабини, така и за интериорни врати и за офис преграждения. Освен функционалността си, стъклените плъзгащи врати могат да бъдат изключително елегантни и да придадат стил на помещението. Често плъзгащите врати могат да бъдат и „скривани” в джоб от гипсокартон в стената, когато са отворени.

Плъзгаща стъклена врата

3. Отваряне тип хаморника

Макар и не много популярен избор, когато говорим за интериорна стъклена врата, е опцията за отваряне тип хармоника. Много често обаче това е един от предпочитаните варианти за душ кабини, тъй като може да спести доста пространство, което при отворено положение на вратата, да се използва в мокрото помещение.

 Стъклени врати хармоника

Други фактори, които трябва да вземете предвид, когато избирате стъклени врати.

- Дизайн на стъклени врати

Като фирма, която се занимава с обработка на стъкло от повече от 25 години, можем да се наречем гордо производител на стъклени врати и можем да предложим различни видове обработки, за да постигнете дизайна, който търсите. Една от опциите е да бъде с керамичен принт, който се изпича със закаляване на стъклото и става част от структурата на стъклото, поради което е подходяща и за външни условия, влага, мокри помещения и т.н. По този начин можете интегрирате част от околния дизайн във вратите – дали с плътен принт или чрез фини линии и фигури с полупрозрачност и т.н. е въпрос на Ваш избор. Принтираните стъклени врати могат да бъдат един много луксозен и дизайнерски вариант на врата.

Освен принт с каквато искате Вие плътност и цвят, можем да предложим нещо абсолютно уникално – ръчно създаден релеф върху стъклото. Това е процес, при който стъклото се затапя на висока температура, и става податливо на промени. Тази техника се казва фюзинг и позволява да се постигнат релефни форми, върху стъклото, които могат да бъдат с по-голяма или по-малка прозрачност в зависимост от структурата, която се търси като ефект. Тази техника позволява стъклената врата да бъде не просто фукнционална, но и много артистична и уникална.

Стъклена врата за баня

Един от най-модерните и търсени дизайни напоследък е обкантване на стъклото с черни или златни профили, както и обков в черен или златен цвят.

- Цена на стъклени врати

Цената на стъклените врати зависи от няколко фактора – изборът на стъкло, изборът на дизайн, размерът на вратата, изборът на обков (панти, профили, дръжка и т.н.) и дали е с или без монтаж. Най-базовото стъкло за врата е 8мм закалено, със стандартен обков (черен, златист и др. са допълнителни екстри). Разбира се, допълнително може да се добави керамичен принт, обкантване с черни/златни профили, ламинирано стъкло и/или релеф на стъклото и др.